Als zelfstandige recht op uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

zaterdag, 27 februari 2010

Kom ik als zelfstandige ook in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Een vraag die veel ZZP'ers bezighoudt en ook andere ondernemers. Het antwoord hierop is helder:

Er is geen wettelijk vangnet voor zelfstandigen die door arbeidsongeschiktheid (AO) niet (volledig) meer kunnen werken. Tot voor kort betaalden zelfstandigen een WAZ-premie aan de fiscus. Omdat de uitkering niet in verhouding stond tot de premie is die wet op verzoek van de ondernemers zelf afgeschaft.

Veel zelfstandigen zijn nu niet meer tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid (AO) verzekerd. Zij nemen dat grote risico, omdat ze de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hoog vinden of omdat ze andere inkomstenbronnen hebben. Bijvoorbeeld via vermogen of het inkomen van de partner.

Bent u zelfstandig werkzaam, dan zou u misschien toch eens kritisch moeten kijken naar de verschillende verzekeringsmogelijkheden. Er zijn namelijk tal van opties die invloed op de premiehoogte en dekking hebben:

* Natuurlijk bepaalt het bedrag dat u per jaar nodig hebt voor een belangrijk deel de jaarpremie.
* Het kan zijn dat u voorlopig ook zonder inkomsten nog over geld beschikt, dan kunt u kiezen voor een wachttijd: hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.
* Denkt u met bijvoorbeeld 35 procent arbeidsongeschiktheid nog goed uit de voeten te kunnen, dan kunt u de uitkering vanaf dat percentage laten ingaan.
* U kunt zelf het percentage van uw laatste inkomen bepalen dat u als uitkering wilt ontvangen (max 80%)
* Ook de duur van de uitkering (tot 65 jaar, of 60 jaar) is bepalend voor de hoogte van de premie.

Sommige verzekeraars bieden daarbovenop nog extra kortingen op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV), bijvoorbeeld voor startende ondernemers en bij een langjarig contract.

De premie die u voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt, is aftrekbaar van de belasting in box 1. Die aftrek kan dus oplopen tot 52 procent.

Wilt u meer informatie of een AOV verzekering afsluiten? Neem contact met ons op.

U kunt een gratis AOV offerte aanvragen van de goedkoopste AOV zonder provisie.

« Terug naar nieuwsoverzicht