Zelfstandigen tegen verplichte AOV verzekering

woensdag, 30 juni 2010

Uit een mini-enquête onder zzp'ers over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) blijkt dat 65% van alle respondenten tegen een verplichte collectieve AOV voor zelfstandigen is.

De enquête is een initiatief van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), een organisatie die zich inzet voor de belangen van zelfstandige ondernemers, zzp’ers en freelancers.

In totaal deden 142 respondenten mee aan de enquête. Van deze groep heeft 46% een AOV afgesloten. Bijna één op de vijf (18%) van de niet-verzekerde zzp’ers geeft aan nooit een AOV te zullen sluiten. Deze zzp'ers hebben vaak een rationele verklaring: 49% is niet afhankelijk van het inkomen, 29% beschikt over genoeg eigen vermogen en 18% geeft aan dat de partner voldoende verdient. 8% geniet te weinig inkomsten uit de onderneming om te verzekeren en 5% van de geënquêteerden werkt ook in loondienst. Verder zegt 67% van de niet verzekerde zzp'ers een aov te duur te vinden. Als een aov goedkoper zou worden, dan is 55% bereid om er een te sluiten.

Volgens PZO is omvang van de steekproef te klein voor algemeen geldende conclusies, maar geven de resultaten van de mini-enquête wel een goede indicatie over de standpunten en afwegingen van zzp’ers.

« Terug naar nieuwsoverzicht