Afwijzing van uitkering of premievrijstelling?
woensdag, 23 februari 2011Stel, u begint bij een nieuwe werkgever. Alles goed geregeld; redelijk salaris, mooie auto en natuurlijk een uitstekend pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Helaas gaat het na een paar maanden mis en raakt u arbeidsongeschikt.
Gelukkig is er in het arbeidsvoorwaardenpakket een uitstekende aanvulling bij arbeidsongeschiktheid geregeld. Vol goede moed wordt het schadeaangifteformulier ingevuld en op de bus gedaan.
Afwijzing van uitkering of premievrijstelling
Geen recht op uitkering of premievrijstelling geeft de verzekeraar als reactie op de schadeaangifte. Er is namelijk een carenzperiode van toepassing. Alle arbeidsongeschiktheid die binnen 6 maanden na ingang van de verzekering ontstaat valt niet onder de dekking.
'Niet juist' vinden de CG raad (Chronisch zieken en Gehandicapten Raad) en de stichting Welder. Het kabinet vindt dat patiënten, verzekeraars en medici tot een oplossing moeten komen. Die oplossing is er sinds januari 2010 gekomen met het zogeheten Van Leeuwen convenant.
Vanaf januari 2011 andere voorwaarden
Sinds januari 2011 moeten alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond zich aan de volgende afspraken houden:
* Carenztijden worden niet meer gebruikt bij aan arbeid gerelateerde verzekeringen
* Bij een arbeidsongeschiktheidsdekking valt de werknemer die bij aanvang niet kan werken door ziekte of ongeval pas na 4 weken herstel onder de dekking;
* Het uitlooprisico bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (die niet onder regime van Pensioenwet vallen inclusief WGA-hiaatverzekeringen) is volledige gedekt tot de verzekerde eindleeftijd. Dit geldt ook voor wijzigingen in mate van arbeidsongeschiktheid.
Ook werkgeversverzekeringen komen in aanmerking
Deze afspraken gelden niet alleen voor de verzekeringen van werknemers. Ook werkgeversverzekeringen als de ziekteverzuimpolis en de WGA eigen risicodragersverzekering vallen onder de afspraken.
Concreet betekent dit dat een werkgever eenvoudiger van verzekering kan switchen zonder rekening te hoeven houden of er zieke werknemers zijn die buiten de boot vallen.
Er blijven echter nog steeds aanzienlijke verschillen in dekking tussen alle aangeboden verzekeringen.