AFM wil actief polisonderhoud AOV door verzekeraar

maandag, 18 juli 2011

In juni 2011 heeft de AFM een rapport gepubliceerd over de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen. Dit naar aanleiding van signalen over ongewenste uitkeringspraktijken. In dit rapport concludeert de AFM dat er geen sprake lijkt van structureel onzorgvuldige behandeling van claims door verzekeraars.

Wel bevat het rapport een aantal andere opmerkingen, waaronder het onderhoud op een polis.

Polisonderhoud


De AFM wijst erop dat intermediairverzekeraars de verantwoordelijkheid voor polisonderhoud volledig bij de klant en zijn adviseur leggen. Een jaarlijkse uitvraag van relevante gegevens door de verzekeraar zou volgens de AFM teleurstellingen voorkomen.

Duidelijke informatieverstrekking

Verder verwacht de AFM van verzekeraars dat ze duidelijke informatie verstrekken over correctiebepalingen en de verzekerde bedragen zo nodig regelmatig aanpassen. Maar ook dat verzekeraars haar klanten informeert over bijvoorbeeld een uitsluiting van psychische klachten.

Conclusie

De opmerkingen van de AFM over begrijpelijkheid, informatieverstrekking en actief polisonderhoud dwingen verzekeraars nog eens goed naar hun polisvoorwaarden en werkprocessen te kijken

« Terug naar nieuwsoverzicht