Verhaalsmogelijkheden werkgever bij AO werknemer

dinsdag, 17 januari 2012

Dat een werkgever met een flinke financiële strop kan zitten als zijn werknemer arbeidsongeschikt raakt, is bij de meeste werkgevers bekend. Dat de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid hierbij geen rol speelt, weten de meesten ook. Wat echter minder bekend lijkt, zijn de verhaalsmogelijkheden die een werkgever heeft als de arbeidsongeschiktheid van zijn werknemer is veroorzaakt door een aansprakelijke derde partij.

De kosten die een werkgever heeft bij arbeidsongeschiktheid, liggen in de loondoorbetaling, de kosten van re-integratie en uiteindelijk een verhoogde premie als de werknemer in de WGA belandt. Veel van deze kosten vallen onder de regresmogelijkheid van de werkgever.

Loondoorbetaling

Voor de loondoorbetaling geldt dat een werkgever maximaal kan verhalen wat de werknemer zelf zou kunnen verhalen op de aansprakelijke partij. Concreet betekent dit, dat een werkgever het nettoloon dat tijdens de arbeidsongeschiktheid van de werknemer is doorbetaald, kan verhalen.

Kosten van re-integratie

Van de werkgever worden de nodige inspanningen gevraagd om de zieke werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Denk bijvoorbeeld aan de verplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter. Deze inspanningen kosten uiteraard geld. In beginsel kan de werkgever de kosten van re-integratiemaatregelen gedurende de eerste twee jaar verhalen op aansprakelijke derde. Het gaat bij het verhaal om alle redelijke kosten van re-integratiemaatregelen.

Hoewel deze kosten voor de aansprakelijke partij behoorlijk kunnen oplopen, zijn ze ook voor hem van nut. Re-integratie heeft immers tot doel om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen.

Sneller aan het werk betekent een lagere claim.

De mogelijkheid van verhaal van re-integratiekosten heeft ook het voordeel dat werkgevers eerder bereid zijn om zich voor de re-integratie van hun werknemers in te zetten. Omdat ze weten dat zij deze kosten kunnen verhalen.

Kosten WGA-gedifferentieerde-premie

Als laatste zijn er de kosten van verhoogde WGA-gedifferentieerde-premie, mocht de werknemer in de WGA belanden. Het is van belang dat zodra verhaal van de loonschade succesvol is afgerond, de werkgever dit meldt aan het UWV. In zo'n geval wordt de WGA-schade niet op de werkgever, maar ook op de aansprakelijke partij verhaald. (bron: REAAL)

« Terug naar nieuwsoverzicht