NN draait toepassing en-bloc terug

donderdag, 17 april 2014

Op 9 april 2014 heeft NN als eerste inkomensverzekeraar aangegeven de door haar toegepaste en-bloc bepaling bij AOV’s terug te draaien.

Over het gebruik van de en-bloc bepaling wordt al jaren gediscussieerd. Met name de vragen over redelijkheid en billijkheid spelen hierbij een rol. Ook hebben de toezichthouder AFM en de minister van financiën onlangs nog aangedrongen om terughoudendheid bij het gebruik ervan te betrachten.

NN heeft aangegeven geen gebruik meer te zullen maken van en en-bloc clausule binnen de eerste contractsperiode. Dat betekent in de praktijk dat doorgaans de eerste drie of vijf jaren de verzekeraar geen eenzijdige wijzigingen meer zal doorvoeren.

Verder geeft NN aan dat zij de, naar nu blijkt onterechte, premieverhogingen voor het eind van het jaar zal terugbetalen aan haar klanten.

Als reden voor deze terugdraaiactie geeft NN aan, dat zij de clausule achteraf gezien niet mocht toepassen tijdens de eerste contractsperiode, maar dat de regeling daartoe ruim uitlegbaar was. Bij nader inzien is de uitleg van deze regeling onjuist geweest. Ook is de regeling niet voor alle contractanten toegepast, wat niet is toegestaan.

Ondertussen heeft ook verzekeraar Allianz kenbaar gemaakt de door haar toegepaste en-bloc clausule mogelijk te gaan herzien.

« Terug naar nieuwsoverzicht